Его състояния и как те влияят на другите

Чудесно е когато имате положителни, продуктивни и приятни взаимоотношения с хората. Всички са доволни, задачите са изпълнени, хората са удовлетворени от работата и живота си. Понякога обаче, междуличностните отношения не вървят така гладко, както би ви се искало, дори когато имате най-добри намерения.

Прочетете няколко ситуации от ежедневието. Може би сте ги наблюдавали. Може би ще се разпознаете в някои от ролите или пък ще се сетите за ваши познати.


Викат ви при шефа и в този момент сърцето ви се свива. Потропвате плахо на вратата. Той е свъсил вежди сърдито, говори с леден глас, хвърля доклада на бюрото. Планираните продажби не са изпълнени.  Вие знаете, че не сте виновни, всъщност той забави концепцията за новия продукт. Ноо… не успявате да кажете нищо. Гърлото ви е пресъхнало, гласът ви е треперещ, не смеете да вдигнете поглед. Излизате и се ядосвате на себе си – бяхте си обещали, че вече няма да мълчите.

***

Събирате се на събрание, всички сядат, един колега закъснява и когато влиза, за него няма свободен стол. Втурвате се да му дадете своя, сипвате му вода и се чудите дали може да направите още нещо, за да се почувства той по-комфортно.

***

Отивате в магазина, чакате на дълга опашка, а когато идва вашият ред и искате да платите с банковата си карта, се оказва, че устройството не работи и не можете за закупите продуктите. Вдигате скандал на продавачката. Как може такова нещо, като не работи, трябвало е да сложат бележка, за да не чакат хората излишно. Продавачката започва също да крещи – вие знаете ли какво й е на главата на нея, има толкова много работа, цял ден има опашка, тя бележки ще пише.


argueИма ли хора в живота ви, с които общуването ви винаги следва един и същи деструктивен модел, колкото и да се стараете? Слувало ли ви се е да ви е невъзможно да кажете „не” на някой? А има ли такъв, който винаги защитавате и оправдавате? Или винаги сте в ролята на слушател без другия да се интересува какво се случва с вас. Тогава си казвате „Никога вече! Следващия път ще е различно.” Но всъщност винаги е същото.

За да можете да разберете по-добре тези взаимодействия, ще ви представя концепцията на Транзакционния анализ за его състоянията. Той обяснява ситуации като тези, зависещи не само от поведението на другия, но и провокирани от вашето собствено състояние на ума, което е в състояние да преминава през три различни его състояния Родител, Възрастен, Дете. Всяко его състояние е свързано с определени емоции, мисли и поведение и провокира различна реакция у събеседника.

Его състояние Родител
Случвало ли ви се е да забележите, че дори и да не искате, казвате неща, които всте чували от вашите родители, вашите баба и дядо или други значими за вас фигури от детството? Или пък да се държите към другите така, както са се държали към вас? Когато сте в състояние, в което мислите, чувствате и се държите по начин, по който вашите родители или други значими фигури от вашето детство са го правели, вие сте в его състояние Родител. Това се нарича интроекция – нещо като да внедрите в себе си качества на друга личност. В това его състояние, езикът на тялото и изражението издават гняв или нетърпение, може да наблюдаваме сочене с пръст, покровителствени жестове, да чуем думи като: „винаги“, „никога“, „веднъж завинаги“, осъждащи, критикуващи думи, прокровителстващ език, позьорство, изрази като: „не спори с мен!“, „как не те е срам?“, „млъкни!“, „нека ти помогна, не се тревожи, аз съм с теб“.

Его-състояние Възрастен.
Тук вие чувствате, мислите и се държите в отговор на това, което се случва тук и сега, без да сте повлияни от негативни влияния от миналото. В това его състояние вие сте спонтанни и внимателни, способни сте на добронамерени и интимни взаимоотношения, виждате хората такива, каквито са, вместо да проектирате върху тях очакванията си, поставяте реалистична, обективна оценка на вашите преживявания. Ако сте в его състояние Възрастен например, вместо да не попитате от страх и да стоите в неведение, ще поискате информацията, която ви е необходима, независимо от авторитета, който стои пред вас. В това его състояние вие не съдите другите и не ги потискате. Постоянно се обогатявате, чрез всекидневния си опит и го използвате. Ключови характеристики на това его състояние са понятията: внимание, заинтересованост, уважение, равенство, асертивност, откритост, настояще, някои от характерните думи, които ще чуете са: „защо“, „какво“, „как“, „кой“, „кога“, „къде“, „колко“, характерни са обосновани изказвания, които започват със: „смятам“, „вярвам“, „мисля“, „според мен“.

Его-състояние  Дете
В това его състояние вие чувствате, мислите и се държите така, както сте го правили в детството си. Тези чувства или емоции се повтарят в ума ви, когато се случат събития, които напомнят на събития от миналото. В това его състояние може да се разсърдите на ваш роднина или приятел и да спрете да му говорите, без да обясните защо или да дадете шанс за реванш. Но също така, когато танцувате, рисувате, творите, това също е проява на вашето его състояние Дете. Може да разпознаете някои от убежденията, които сте запазили от детството си: „Когато непознат се приближи до мен, се изнервям.“,  „Чувствам се безопасно, когато държа ръката на някой.“, „Страхувам се да не се изгоря.“ Някои от белезите, по които можете да разпознаете това его състояние у себе си или у другите са: емоционален тъжен израз, отчаяние, хленчещ глас, ако видите някой да вдигне ръка, за да говори, ако чуете думи и изрази като: „искам“, „не знам“, „не ми пука“, „юпии“, „не мога“.

 

2-4

Тези его състояния лесно могат да бъдат провокирани в ситуации, свързани с власт и йерархия, както беше примерът с шефа. За това на работното място, макар и привидно всички да са възрастни, често можем да усетим потропването с крак на Детето или да видим сочещия пръст на Родителя. Помислете си за ситуации, свързани с държавни институции, свързани с много бюрокрация например – чували ли сте строгия глас на човека зад гишето? А обърнахте ли внимание на плахия глас на клиента от опашката, опитващ се да получат информацията, която му е необходима без да ядоса „Родителя“?

Защо е добре да знаете тази информация?

Всяко его състояние има своите положителни и отрицателни черти и ако успявате да ги разпознавате лесно у себе си, вие ще можете и по-успешно да ги контролирате и съответно да променяте начина, по който общувате с другите. Изследването на вашите его състояния ви позволява да вземете от миналото най-доброто и да го използвате по най-подходящия начин.

Упражнения за себеизследване:
За да извлечете полза от този текст за себе си, предлагам ви да направите следните упражнения:

упражнение 1

Помислете си за моменти в живота си, в които действате, мислите и чувствате по начин, по който сте го правили, когато сте били деца? В какви ситуации се случва? На какви ситуации от миналото ви напомнят те? С какви емоции са свързани? Как реагират другите, когато се държите по този начин? Доволни ли сте от вашето его състояние Дете?

Сега се сетете за моменти, в които се държите, мислите и чувствате по начин, който много прилича на поведението на вашите родители или други родителски фигури. Или пък се държите така, както те са се държали към вас? Какви ситуации провокират това поведение? Как вашето поведение влияе на другите? Удовлетворени ли сте от тези интеракции?  Помага ли ви его състоянието Родител или пък ви пречи?

Най-вероятно има и други ситуации, в които вашето поведение, вашите мисли и чувства, са директен отговор на това, което се случва тук и сега, когато се държите като възрастен, какъвто сте. Кои са необходимите условия, за да сте в това его състояние? Как реагират другите? Какви резултати постигате? Успявате ли да останете в его състояние Възрастен и да го използвате добре?

За всяко его състояние направете списък с характерни думи, тон, жестове, темпо на говорене, мимики, поза на тялото, жестове, дишане, мускулен тонус. Това ще ви помогне по-лесно да диагностицирате его състоянието, в което се намирате. А сега, ако продължителността на деня е 100%, какъв процент от времето си прекарвате във всяко от его състоянията?

Упражнение 2.

Върнете се към примерите дадени в началото на текста. Можете ли да определите в кое его състояние е всеки от героите? Случвали ли са ви се подобни ситуации?

 


Снимка: David Castillo Dominici, FreeDigitalPhotos.net

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s