В кабинета на психолога – митове и реалност

WritingВ някои страни посещението при психолога отдавна не се възприема по-различно от това при зъболекаря, личния лекар или адвоката. В България вече също много хора започват да ползват психологически услуги. Все още обаче виждам, че съществуват неясноти, страхове, предразсъдъци. Психолозите знаят, че клиентите извървяват дълъг път преди да се обадят и да запишат час за първата сесия. Често тогава положението вече е станало нетърпимо или пък клиентите идват насочени от учители, педагогически съветници, съдии, лекари. За да скъся поне малко този път, ще се опитам семпло да отговоря на най-често срещаните въпроси и опасения, които съм чувала.

 

Срамувам се от моите недостатъци (от себе си/от това, че не се справям/да не се изложа) или Страхувам се, че психологът ще ме обвини, че не съм достатъчно добър родител (син/дъщеря/служител/човек)

Ако психологът е добър професионалист, той уважава личността ви такава, каквато е. Психологът знае, че всички качества, които притежавате, са резултат от определени обстоятелства в живота ви.  Той ви приема без осъждане, неговата роля е да осигури обстановка, в която да се чувствате приети и разбрани. Интересен парадокс в психологическата работа е, че в момента, в който се приемете такива, каквито сте, вие всъщност се променяте. В терапията и консултирането няма “добро” и “лошо”. Това, което се случва не е, за да му се дава оценка, то се използва за източник на информация – за да разберете на база на какви мисли и чувства взимате решенията си и какви стратегии на действие ползвате. Ролята на психолога е да бъде до вас, за да изследвате вътрешния си свят, да дефинирате проблема и да търсите пътеки за отстраняването му. Той ви очаква с вашите силни и слаби страни. Заслужавате поздравления за това, че сте събрали смелост и енергия, които искате да вложите в това да се развивате и да ставате все по-добри.

Страхувам се, че психологът ще ме разпитва за миналото. Има моменти, които са тежки за мен и не искам да се връщам към тях.

Вие сте тези, които поставяте границите. Психологът уважава мнението на клиента си и няма да отиде по-далеч от мястото, където той иска да го допусне.

Все пак, имайте предвид, че тези емоции така или иначе са във вас и имат своето влияние върху живота ви. Кабинетът на психолога ви дава възможност, в една защитена среда, да се върнете към тях, да ги преживеете отново, да ги въведете в съзнанието си, за да ги овладеете, така че те да престанат да ви контролират несъзнавано. Освен това психиката има способността да се пази – т.нар. защитни механизми. Те няма да ви позволят да стигнете до нещо, което да не можете да преживеете. Ако несъзнаваното ви изпрати някаква информация, това означава, че сте готови за нея и е време да я преработите.

 

knittingНе знам какъв точно е проблемът ми и не зная какво да кажа на психолога.

Може да се случи така, че на външен план всичко да изглежда добре – имате добро образование, престижна работа, семейството ви е заедно, ходите на ваканции, не сте лишени от нищо, но въпреки всичко това, не се чувствате съвсем добре, изгубили сте способността си да се радвате на живота, липсва ви удовлетворение или не можете да се поберете в кожата си. Ако в този момент споделите чувствата си с някой близък, може да получите потвърждение на опасенията си и да засилите чувството си за вина: “Я се стегни, всичко ти е наред, не знаеш какво искаш.” В такива случаи аз ви насърчавам да последвате сигналите на вашите емоции и да изследвате жаждата си за промяна.

Не искам да оставате с впечатлението, че психологът е супер герой и веднага ще знае точно какво ви е, но това е място, където ще намерите една защитена среда, в която да търсите източника на недоволство и решението за него.

От друга страна, не е задължително да имате значителен психичен проблем, за да се обърнете към психолог. Понякога това наистина е така, но целта на психологичната работа може да бъде да откриете и развиете креативността и силните си страни. Дори професионалните атлети, постигнали невероятни победи, имат треньори, които ги насочват, за да развият още повече потенциала си.

Когато имам проблеми, споделям ги с приятелите и семейството си, за какво ми е да ходя при психолог?

Заблудата, че хора от близкото обкръжение могат да ви помогнат по-добре от психолога също е сравнително често срещана. Защо това не е така? Почти винаги психологическият проблем е свързан със средата и е твърде вероятно обкръжението също да е част от проблема. Когато имате проблем, често то е защото имате нещо като слепи петна, моменти, за които не сте осъзнати и не ги виждате. Хората от вашето семейство имат същите слепи петна, както и приятелите и партньорите ви, защото сте склонни да ги избирате по този критерий.  Обратната връзка, която ще получите от психолога е извън обсега на тези слепи петна. Освен това рамката на психологичната работа изисква клиентът и психологът да нямат други взаимоотношения извън тези в кабинета. Това позволява той да остане неутрален и да няма други интереси от връзката си с вас.

Друг мит е, че психологическата работа се състои единствено от говорене за проблемите и тяхното анализиране. Всъщност ефективната работа включва предприемане на действия и промени, някои от които в началото са трудни, както за клиента, така и за обкръжението му.

SadЩе трябва ли да лежа на кушетка, докато говоря с психолога? Това ме притеснява.

Образът на пациент, който лежи на кушетка и терапевт, който седи зад него е много разпространен и произхожда от психоанализата, чийто създател е Зигмунд Фройд. Този метод има своите предимства, но се ползва само от някои терапевти, които са специално обучени именно в него. Дори и в този случай, на първата или първите няколко срещи обикновено терапевтът и клиентът седят един срещу друг. Ако сте избрали да отидете при специалист, който работи с такъв метод и това ви притеснява, обсъдете го с него.
Най-често консултирането се извършва като психологът и клиентът са седнали един срещу друг. Аз ползвам техники от психодрамата и транзакционния анализ, за това по време на сесия може да ви помоля да използвате играчки, да рисувате, да ви предложа да заемете различна роля. Смисълът на това, от една страна е, да можете по-ясно да видите вътрешните си процеси, от друга страна е шанс в защитена среда да експериментирате с различно поведение, докато намерите това, с което ще се чувствате комфортно и което ще ви води към целите ви.

 

Как така ще приема съвети от някой непознат и от къде той знае кое е най-добро за мен?

Точно така, вие сте тези, които взимате решенията. Психологът е с вас, за да ви подкрепя в изследването на себе си, в намирането и използването на ресурсите ви, за да можете сами да намирате най-добрите решения.

Все пак, твърде е възможно психологът да ви даде и теоретични знания, да ви препоръча литература, която да прочетете. Психологът познава етапите на психическото развитие, необходимостта от поставяне на здравословни граници, теориите за личността. Въпреки че обучението не е основен елемент от психологическата работа, познаването на теорията ще ви направи равностоен участник в терапевтичната работа, ще ви помогне да разпознавате нездравото поведение у себе си и другите, ще ви даде обяснение за това, което се случва с вас, за да можете да разширите своето мислене и да промените ирационалното поведение, което ви вреди.

Какво да правя ако психологът не ми хареса?

По време на първата среща, бъдете готови да се вслушате във вътрешния си глас, защото връзката ви с  психолога е сърцето на терапевтичната работа. Ако има нещо, което ви притеснява и не се чувствате комфортно с този човек, потърсете друг. Вашето доверие в психолога е много важно и ще ви позволи да вземете най-доброто от процеса.

Но има и нещо друго – ако вече сте опитали с няколко човека, помислете си дали има нещо друго, което ви пречи да продължите работата.

 

Надявам се тази информация да е повдигнала завесата, стояща пред кабинета на психолога и да е свалила поне част от напрежението ви. Ако имате още въпроси, задайте ги в коментарите отдолу или ми пишете. Още отговори на въпроси давам в секцията Въпроси на сайта. Ако сте се приближили към решението да действате, препоръчвам ви да прочетете също и За консултирането.

Поздравявам ви, че се интересувате и четете, че активно търсите промяна, поздравявам ви, че въпреки страховете, притесненията и несигурността, се отправяте на пътешествие към себе си.


снимки: FreeDigitalPhotos.net

Реклами

One thought on “В кабинета на психолога – митове и реалност

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s