Въпроси

 • Как протича психологическото консултиране?
  Психологическото консултиране представлява разговор между клиента и консултанта. Той може да е насочен към изследване на миналото и причините породили проблема, на настоящето – за изследване на начините, по които той се проявява или да е насочен към търсене и усвояване на техники и стратегии за справяне. В работата си аз използвам техниките на психодрамата и транзакционния анализ, така че е възможно да използваме различни предмети, кукли, рисуване, ролеви игри или други арт техники за изследване на проблема или за трениране на нови умения.

 

 • Ако посещавам психологическо консултиране, това означава ли, че имам психична болест?
  Може би да, може би не. Повечето хора, които имат психична болест не търсят консултиране. Много хора, които нямат, го правят. Това, че идвате на психологическо консултиране не означава нищо за психичното ви здраве. Да търсите тази услуга означава, че искате да промените нещо във вашия психичен и емоционален живот.

 

 • Страхувам се, че семейството ми, приятелите или колегите ще ме критикуват или ще ми се присмиват, ако разберат, че ходя на психологическо консултиране. Това нормално ли е?
  Да. В нашата култура този страх е често срещан. От една страна има стигма свързана с психичната болест, защото в медиите тя се представя като лудост – човек с неприятен външен вид, говорещ несвързано, завързан в усмирителна риза, защото е опасен. От друга страна съществува страхът от слабостите ни. Съществува вярване, че ако не можеш да се справиш със собствените си проблеми, значи си неспособен, слаб, а слабите и неспособни хора са нежелани, отхвърлени и забравени. Насърчавам ви да се запитате: Ако търсенето на помощ означава слабост, то как тогава всеки олимпийски атлет има треньор? Също така ви приканвам да си представите стрък трева, която е по-слаба в сравнение с могъщ дъбов клон над него. Кой ще оцелее по-добре при силен вятър?

 

 • Колко сесии ще са ми необходими, за да постигна целите си?
  Зависи какви са целите ви, колко дълбоки са причините предизвикали проблема, колко дълго са действали в живота ви, дали тези причини не обслужват други обстоятелства, с които не искате да се разделите и колко усилия сте готови да инвестирате за промяната. В някои случаи една-две сесии може да са достатъчни, в други консултирането може да продължи месеци. Често се случва човек да постигне успех в първоначално търсената посока и това да го вдъхнови за още повече положителни промени в живота.

 

 • Има толкова много терапевти, консултанти и психолози, как да реша към кого да се обърна?
  Направете тест и вижте как ще си паснете. Обадете се и задайте няколко въпроса. Можете да зададете някои от въпросите на тази страница. Докато слушате отговорите, обърнете внимание на това как се чувствате. Обикновено това ще ви даде сигнал дали ще си допаднете. Първата сесия също е такъв тест. Имайте предвид, че ако не се чувствате съвсем добре по време на сесията, това може да се дължи на ситуацията, която обсъждате и която ви тежи, но може и да означава, че не си пасвате с консултанта или терапевта. Опитайте се да обсъдите това с него/нея.

 

 • Каква е разликата между психотерапия, консултиране, психология и психиатрия?
  Психотерапия: това е терапия, която се случва чрез говорене и може да се фокусира върху много широк спектър въпроси. Основата се състои в това, че начинът, по който индивида мисли и несъзнаваното, влияят върху начина, по който той взаимодейства със света. Целта е да се открият тези модели, да се осъзнае тяхното влияние и да се усвоят нови и по-зрели начини за установяване на връзката със себе си и другите. Психотерапията е дългосрочен процес, тъй като изисква дълбоко изследване на света на индивида. Това време позволява на терапевта да открие връзките между миналото и настоящето и да помогне на клиента да постигне по-добро разбиране на себе си. Психотерапевтът не предписва лекарства, но ако прецени, че такова лечение би било подходящо, е възможно да насочи клиента към психиатър.
  Консултиране: Консултирането е фокусирано върху специфична тема или проблем, като тревожност, управление на стреса, управление на времето, справяне с конфликти. Фокусът може да е върху разрешаване на проблема или усвояване на специфични техники и стратегии за справяне. Също така се изследват особеностите на личността, за да се постигне себеосъзнатост, но все пак това изследване не е така дълбинно, както при психотерапията. Възможно е, ако консултантът прецени, да препоръча на клиента да се обърне към психотерапевт за по-дълбинно изследване на проблема или към психиатър за съпровождащо медицинско лечение.
  Психология: Психологията сама по себе си не е терапия. Тя е наука за човешкото поведение, включително мисли, чувства и мотивация. Психолозите се фокусират върху това как умът работи и може да специализират в редица области като психично здраве, училищна, социална психология. Психолозите обикновено не са медицински лица и като цяло не работят с клиенти. Те могат да формулират описание на случай, но не могат да предписват лекарства. Психолозите трябва да се обучават допълнително, за да могат да предлагат психотерапия или психологическо консултиране.
  Психиатрия: Психиатрията е наука за психичните разстройства и тяхното диагностициране, лечение и превенция. Психиатрите са лекари, които са специализирали психиатрия. Те могат да поставят диагноза, както и да предписват лекарства на пациентите си. Също така може да препоръчат на пациентите си да посещават психотерапия или консултиране, но обикновено те самите не практикуват такава.

 

Имате още въпроси? Задайте ги тук.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s